Com arribar

A aquesta zona del parc natural podràs accedir des de la CV-500 prenent algun dels accessos cap a l'arrossar. El millor és el que parteix del Perelló en direcció a la Muntanyeta dels Sants. Des de Sueca, podràs arribar-hi també prenent aquesta carretera en direcció al Mareny de Barraquetes o cap a la referida Muntanyeta. Des de la N-332, pots prendre un pas elevat abans d'iniciar-se la circumval·lació de Sueca que et portarà a l'extensa zona d'arrossars. Des del Palmar, cap al sud, s'estén també tota la marjal de Sueca.

Horari de visites i dates recomanades

Accés lliure, excepte els mesos als quals romanen actius els vedats de caça, moment en què una part dels camins agrícoles estan tancats. Qualsevol època és bona per a observar-hi aus. Als mesos de març i abril i octubre, la marjal roman seca i sense a penes aus.

Recomanacions

Una bona opció és iniciar la visita al Perelló. Poc després de passar la gasolinera, en direcció sud, hi ha un desviament a la dreta amb un senyal que indica la Muntanyeta dels Sants. Per aquest camí, una vegada superada una estació depuradora —ací, a l'hivern, sol concentrar-se un nodrit grup de fotges—, en un encreuament, pots seguir cap a la dreta. Al poc, arribes a l’estany de la Plana, on podràs observar algunes aus aquàtiques (cabrellot, fotja, gall de canyar, gavina corsa). Des d'aquest punt, la carretera travessa i deixa arrere la reserva natural del Tancat de l’Illa —aiguamoll artificial com els del Tancat de Mília i el Tancat de la Pipa—. El millor és perdre's per l'extensa xarxa de carreteres i camins agrícoles cap al sud i l'oest. Tenint sempre com a referència visual la Muntanyeta dels Sants, el Perelló o Sueca, trobar l'eixida d'aquest laberint no resulta complicat.

Entre maig i setembre, pots observar un gran nombre d’aus estivals que nidifiquen a l’Albufera, especialment garses —oroval, agró roig, garceta comú—, limícoles —camallonga, carregada—, gavines —gavina vulgar, gavina corsa— i xatracs com el curroc. A la tardor, quan comencen a inundar-se novament els camps d'arròs, i a l'hivern, podràs també trobar-te amb moltes espècies. De fet, les majors xifres de limícoles —judies, fusells i tètols cuanegres— se solen registrar en aquestes marjals. Paga la pena anar lentament, sense presses, parant totes les vegades que calga i perdent-se entre els camps. Les zones on estiguen treballant tractors removent el fang a l'hivern, o les recentment «fanguejades», atrauen moltes aus, especialment gavines, garcetes, picatorts i limícoles.

 

Un projecte de:

Fundació Assut