Com arribar

A aquesta zona del parc natural podràs accedir des de la CV-500 al seu pas pel Perelló, agafant un desviament que, en passar la gasolinera del poble, ix a la dreta en direcció a la Muntanyeta dels Sants. Aquest camí, una vegada superada una estació depuradora —ací, a l'hivern, sol concentrar-se un nodrit grup de fotges—, es bifurca en un encreuament en forma de «T» que has de prendre cap a la dreta. Al poc, arribes a l’estany de la Plana, on podràs observar alguns ocells aquàtics (cabrellot, fotja, gall de canyar, gavina corsa). Des d'aquest punt, la carretera travessa i circumda la reserva natural del Tancat de l’Illa.

Horari de visites i dates recomanades

Fins ara, el Tancat de l’Illa, gestionat juntament amb el Tancat de Mília, no disposa d'ús públic, així que has de conformar-te amb observar els estanys i parcel·les de vegetació palustre (filtres verds) des de la carretera. Qualsevol època de l'any és bona per a observar-hi aus.

Recomanacions

L’estany de la Plana es forma en la confluència de les carreres (canals) de la Reina i la Junça, prop de la gola del Perelló. A l’estany, vestigi d'un aiguamoll original molt més extens i pantanós, i a les orles de vegetació palustre, és habitual la presència de cabrellot, fotja, gall de canyar i gavina corsa. A l’època estival, s'hi observa també el baoret.
A la vora de l’estany de la Plana es troba l'aiguamoll artificial (i filtre verd) del Tancat de l’Illa, una reserva natural similar a les dels tancats de Mília i la Pipa. Ací, des de la carretera que el creua i l’envolta, és segur observar gall de canyar i fotja, i, a l'estiu, garses nidificants, carregades i diverses espècies de xitxarres i busquerots.
    

 

Un projecte de:

Fundació Assut