Consells

L’Albufera és un parc natural molt extens (21.120 hectàrees), per la qual cosa desplaçar-se d'un lloc a un altre requereix temps. Segons les presses i l'interès per observar determinades aus, pot ser recomanable triar un lloc i recórrer-lo a peu o desplaçar-se d'un lloc a un altre amb bicicleta o amb cotxe.

Si vols vore aus aquàtiques a la marjal i els arrossars, el millor és desplaçar-te en vehicle ja que sol ser necessari recórrer grans distàncies mentre cerques els llocs on s'hi concentren, que sol dependre molt de la inundació, molèsties com la caça, etc. A més, l'observació des del cotxe et permet acostar-te prou a les aus sense causar-los molèsties, per la qual cosa podràs observar-les amb major facilitat. Existeix una bona xarxa de camins agrícoles asfaltats per tot el parc. Tal vegada siga fàcil perdre's en ells, però tard o d'hora apareixeràs en un nucli urbà o en una carretera principal en la qual poder orientar-te. Pot ser una bona idea perdre's també per l'extensa xarxa de camins agrícoles de terra que travessen la marjal, però recorda que la majoria d'ells acaben de sobte, sense més, o arriben a llocs tallats al pas. En qualsevol cas respecta els camins tancats, especialment durant la temporada de caça. Si ha plogut i durant l'hivern, evita ficar-te per camins de terra, ja que sol resultar molt complicat conduir per ells.

Si vols acostar-te a l'estany, pots fer-ho des de les vores, encara que arribar a ella a través de la xarxa de camins agrícoles és difícil i pot resultar incòmode. Hi ha llocs on és senzill accedir i indrets on la vegetació palustre està millor desenvolupada i on podrem observar més aus (motor de la Pipa, Pujol Vell, l’Alqueressia, tancat de la Ratlla…). Una altra opció pot ser llogar una embarcació en algun dels llocs que trobaràs al Palmar o el Pujol (vore apartat d'informació al visitant (en construcció). Recorda concretar abans el preu del viatge amb el barquer.

Per a la resta de llocs que es poden visitar (La Devesa, Àrees de Reserva, el Dosel de Cullera, etc.) tal vegada siga millor deixar el cotxe i fer el recorregut caminant, ja que es tracta de zones en les quals la circulació a motor està restringida. Recorda no deixar objectes de valor a la vista al cotxe. La majoria de les zones d'estacionament de vehicles no estan vigilades i sovint es produeixen robatoris i trencaments de finestretes.

D'altra banda, en el mar podràs obtindre interessants observacions d'aus marines al llarg de tot l'any. El millor en aquests casos és situar-se en un punt elevat (el cap de Cullera és excel·lent) i romandre observant el mar durant algun temps. Depenent de l'època, el dia i l'hora (el millor són les vesprades) serà possible observar algunes espècies molt interessants.

De qualsevol manera, l'observació d'aus al parc natural de l'Albufera ofereix moltes possibilitats, així que, si tens temps, el millor és perdre's amb tranquil·litat pels camins i senderes que podràs trobar per qualsevol lloc.

Un projecte de:

Fundació Assut