Com arribar

Pots iniciar la visita a la Devesa des de diferents punts, encara que els més interessants són el poble del Saler, les urbanitzacions de la Devesa, la gola i l’estany del Pujol (podràs accedir circulant pel carril de sentit a València) i el Parador de Turisme del Saler. A tots aquests llocs pots accedir des de la CV-500 seguint les indicacions.

Horari de visites i dates recomanades

L'accés és lliure. Recorda que la zona sud, entre la gola del Pujol i el Perellonet, és «àrea de reserva» i que has de respectar les normes d'ús. Qualsevol època és bona. A l'estiu és preferible aprofitar les primeres hores del dia. Els caps de setmana i festius sol haver-hi gran afluència de gent, especialment a les zones pròximes al Saler i a l’Estany del Pujol.

Recomanacions

Pots deixar el vehicle als diferents pàrquings senyalitzats i recórrer les senderes habilitades. El recorregut, que pot portar-te tot el matí, et permetrà accedir al litoral, al complex de dunes i a zones de bosc i matoll dens de la Devesa. Moltes zones han sigut restaurades i n’hi ha mallades i estanys que mantenen aigua durant tot l'any i en els quals hauràs de moure't amb precaució, ja que no existeixen observatoris específics per a veure ocells. Un recorregut excel·lent és el tram litoral entre el Pujol (incloent l'itinerari de la gola i l’estany del Pujol, on és habitual la presència de limícoles, cabrellots i escabussons) i la gola del Perellonet (respectant la restricció d'accés a l'àrea de reserva de la platja de la Punta). A la primavera i estiu és també una zona excel·lent per a observar gavina corsa. Recorda no deixar objectes de valor al cotxe, ja que els llocs d'estacionament no estan vigilats i són molt freqüents trencaments de finestretes i robatoris a qualsevol hora i dia.

La visita a la Devesa et permetrà observar un bon nombre d'aus, especialment passeriformes; encara que la identificació d'algunes espècies et requerirà molta paciència.

Al litoral, podràs observar alguns limícoles (corriol camanegre, territ de tres dits i comú, fusell de mar, etc.) i al gener-febrer solen registrar-se concentracions notables de baldriga balear molt prop de la costa (de vegades, més de dos mil aus). Durant la primavera i l'estiu, el litoral de la Devesa concentra un gran nombre de gavines i xatracs que busquen aliment molt prop de la costa. En aquesta època, les concentracions d'aus (especialment a la vesprada) poden arribar a ser espectaculars (de diversos milers), i podràs observar la major part de les espècies reproductores que localitzen les seues colònies de cria al Racó de l’Olla (xatrac d’albufera, xatrac becllarg, gavina vulgar, gavina capblanca, gavina corsa i gavina capnegra, entre d’altres).

Un projecte de:

Fundació Assut