2019 03 Març

Una guia d'aus per a descobrir l'Albufera

 

Ben coneguda per la gastronomia, els passejos amb barca, els capvespres i les platges, l’Albufera de València és molt més: un espai privilegiat on conviuen agricultura, pesca, turisme, patrimoni cultural i conservació de la biodiversitat.

Des de la seua declaració com a Parc Natural en 1986, l’Albufera ha vist justificada la seua importància a Europa com a aiguamoll de gran interès per a les aus sent declarada Zona Ramsar (1989, lloc número 454), IBA (Important Bird Area, d'acord amb els criteris de BirdLife International), Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA, d'acord amb els criteris establits per la Directiva Aus), i Lloc d'Interès Comunitari (LIC, d'acord amb els criteris establits per la Directiva Hàbitats).

Entre tots els seus valors ambientals, les aus són possiblement la bandera del coneixement, la divulgació i la conservació d'aquest aiguamoll. No en va, el seu origen geològic facilita les pràctiques agrícoles desenvolupades en gran part de l’Albufera. Al mateix temps, la presència d'hàbitats naturals en una posició geogràfica costanera, en la desembocadura de dos grans rius en una regió en la qual se solapen les grans rutes migratòries que connecten Europa occidental i Àfrica, permet que cada any siga possible observar prop de tres-centes espècies d’aus diferents.

Encara que puga semblar increïble, i malgrat tot l'escrit sobre l’Albufera, els seus hàbitats i espècies, fins al moment no existia un document divulgatiu centrat a descobrir els seus visitants el valor dels seus ocells d'una manera visual i sintètica. Ho fa a través d'aquells que un observador no experimentat pot vore i identificar amb major facilitat en un recorregut per ambients accessibles i observatoris. Així, aquesta guia recull espècies característiques dels diferents ambients i èpoques de l'any; tant les més comunes com altres menys freqüents però d'alt valor conservacionista. A més, amb l'objectiu de facilitar la identificació i gaudir de l’observació, s'aporta informació sobre la biologia i els costums.

Amb tot això, i a través de l'observació de les aus i la resta de la biodiversitat en el medi natural, el lector queda convidat a reflexionar sobre la importància de conservar-les. 

--

Informació facilitada per Pablo Vera.

Descarregueu ací la guia Aves de L'Albufera en PDF.