El cas del xatrac elegant
La presència de xatrac elegant es va registrar per primera vegada a l’Albufera de València el 21 d’abril de 2006, quan un exemplar mascle adult va visitar la colònia reproductora de xatrac becllarg instal·lada a la reserva natural del Racó de l’Olla. Es tracta d’una espècie americana, distribuïda per la costa est del Pacífic, l’àrea de cria del qual es concentra a les illes del nord del golf de Califòrnia i la costa de Califòrnia, entre San Diego i Los Angeles, i l’àrea d’hivernada s’estén per la costa oriental del Pacífic sud, de Guatemala a Xile. Quan es va vore ací, esta espècie ja s’havia citat a Espanya prèviament a finals d’abril de 1993 al delta del Llobregat i existia una captura fortuïta, realitzada en el transcurs d’una campanya d’anellament, a les maresmes de l’Odiel, el 8 d’octubre de 2002. Aquest exemplar anellat a Huelva és el que ara estava visitant la reserva del Racó i ja havia sigut vist en època de cria al delta de l’Ebre a partir de 2004 igualment i encara ha continuat visitant el Racó de l’Olla durant la passada temporada de cria.
El xatrac elegant ha estat presentant-se amb una regularitat creixent a Europa des de 1974, donant lloc a una presència aïllada d’aus adultes, especialment, en les colònies de xatrac becllarg situades a la costa atlàntica de França i, més recentment, a la costa mediterrània d’Espanya i França, formant parelles mixtes amb el xatrac becllarg amb una certa regularitat. El nombre d’adults de xatrac elegant es va incrementar gradualment i es va començar a registrar la formació de parelles pures a Espanya a partir de 2009 i a França en 2021. La inesperada presència a Europa d’esta espècie, amb àrees de cria tan remotes, va motivar la necessitat de confirmar-ne la identitat mitjançant mostres d’ADN, la qual cosa ha permés descartar que es tractara d’exemplars híbrids amb un fenotip idèntic al del xatrac elegant.
En total, s’ha registrat la seua reproducció a Espanya en 17 temporades des de 2004. La reserva del Racó de l’Olla ha sigut la localitat que ha albergat la major part dels casos de cria d’esta espècie, on ha instal·lat 23 postes. En algunes ocasions també ha criat a la marjal dels Moros i el port de València, en xicotetes colònies que poden considerar-se satèl·lits de la de l’Albufera, i al delta de l’Ebre —unes tres ocasions—. Amb els anys s’ha confirmat a Espanya una presència creixent de xatrac elegant, amb un màxim de sis exemplars en 2021, els quals mantenen un comportament migratori, apareixent ací entre març i octubre i hivernant a l’Àfrica. La circumstància que un dels exemplars estiguera anellat ha permés assegurar que, quan les condicions de reproducció no eren adequades a la reserva del Racó de l’Olla, este mateix individu ha optat per instal·lar-se amb la seua parella en localitats alternatives pròximes de València, així com al delta de l’Ebre i, fins i tot, a la regió de la Camarga francesa.
La seua presència ací constitueix un exemple excepcional de dispersió a llarga distància que sembla motivat per un ràpid creixement de la població americana des de 1995 que pot conduir a la colonització de llocs remots, en este cas d’Europa, mitjançant l’arribada reiterada d’exemplars divagants. Les aus que estan criant ara ací s’enfronten a desafiaments com, especialment, la pèrdua de nius per fenòmens meteorològics extrems. Amb el temps sabrem si ho aconsegueixen i si els xatracs elegants formaran part de la nostra avifauna en el futur.
--
Informació: José Ignacio Dies y Miguel Chardí / Il·lustració: Xatrac elegant, a l’esquerra, al costat de xatrac becllarg, en un dibuix de camp realitzat per Gorka Gorospe al Racó de l’Olla, en juliol de 2017.