2022 25 Gener

Cens hivernal d'arpellot de marjal en dormidor

El passat 10 de gener va tindre lloc a l’Albufera el cens hivernal en dormidor d'arpellot de marjal (Circus aeruginosus), el més important per nombre d'exemplars registrats dels que es realitzen cada any als diferents aiguamolls de la Comunitat Valenciana.

En 2022, el cens hivernal d'arpellot de marjal, coordinat des de fa 22 anys per la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) mitjançant Pedro del Baño, ha constatat la presència hivernal a la Comunitat Valenciana de 796 exemplars de l'espècie. D'ells, s'han comptabilitzat 443 a l’Albufera, 195 al Fondo i 34 a la Marjal del Moro, aiguamoll aquest últim que ha registrat el seu rècord històric. Pel que fa a l’Albufera, aquesta xifra confirma la importància del parc natural per a la conservació de l'espècie i el situa, juntament amb el Delta de l'Ebre, com l'aiguamoll de referència per a la seua hivernada en el litoral mediterrani espanyol.

El Prat de Cabanes, amb 27, i la Marjal d'Almenara, amb 8, destaquen a la província de Castelló. A València, és també notable aquesta hivernada a les marjals de Pego-Oliva i Xeresa-Xeraco, amb 30 i 28 exemplars, respectivament. I, a Alacant, al costat del Fondo, cal assenyalar la presència de l'espècie a les salines de Santa Pola, Torrevieja i la Mata, amb 9, 8 i 2 individus.

Comptatge al capvespre

A l’Albufera, els arpellots campegen durant el dia per diferents llocs, especialment pels arrossars, el llac, la Devesa… I és al capvespre quan es retiren als dormidors: les mates de vegetació palustre situades principalment a la vora de l'estany.

Per a comptabilitzar-los, diverses desenes de voluntaris es col·loquen en diferents punts situats a la perifèria de l'estany i compten els exemplars que es tiren als dormidors al capvespre. El cens té lloc al gener perquè és quan es troba el major nombre d'exemplars als aiguamolls valencians en general i a l’Albufera en particular, ja que és una espècie principalment hivernant. A la Comunitat Valenciana existeixen algunes parelles reproductores, i concretament a l’Albufera unes poques han començat a criar després de més de dues dècades sense fer-ho.

--

Referència:

del Baño, P. A. (coord.). 2022. Cens hivernal d'Arpellot de marjal (Circus aeriginosus) a la Comunitat Valenciana 2022. Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO).