2018 31 Desembre

Una quarta edició per al Gran Any a l'Albufera

Al 2019, llancem la quarta edició del Gran Any, una iniciativa amb la qual pretenem celebrar la importància que té L'Albufera de València per a les aus, difondre el valor d'aquest territori a través d'elles i donar a conèixer la pràctica de l'observació de la naturalesa com una eina indispensable per a conèixer i preservar les aus al seu medi natural.

Com a Gran Any (en anglès, Big Year) es coneixen les competicions informals organitzades per observadors d'aus per a aconseguir veure i identificar el major nombre d'espècies d'aus en un any complet i en una àrea geogràfica determinada (des d'un xicotet territori a tot el planeta). Després de tres anys consecutius plantejant aquest repte, repetir aquesta activitat en 2019 ens serveix per a obtindre informació útil per al seguiment de les aus, animar a la gent a eixir al camp i comparar l'evolució de la presència en L'Albufera de determinades espècies.


Acceptes el repte?

Amb aquest propòsit, l'equip d'observadors que participa amb Birding Albufera es proposa dur a terme en 2019 un nou Gran Any a l'Albufera i superar el màxim d'espècies d'aus registrades (277 taxons en 2017). Una activitat oberta a qualsevol persona interessada que pretenga identificar el major nombre d'espècies i subespècies a aquest espai caracteritzat per una llarga tradició històrica d'observació de les aus. La llista de les aus observades a l'Albufera fins avui està formada per més de 345 espècies (la xifra definitiva està arracada de l'actualització de la Llesta Patró de les aus observades), algunes de les quals es correspon amb aus extremadament estranyes (menys de cinc cites a l'últim segle).

En el repte de 2018, la xifra d'ocells registrada ha sigut la més baixa dels últims quatre anys, en part degut molt probablement a un menor esforç d'observació. A penes 254 taxons registrats (inclou espècies i subespècies ben determinades), front a les 277 de 2017, el màxim registrat fins avui. Malgrat això, i gràcies a la labor desinteressada de quasi 30 observadors que han aportat alguna de les espècies registrades, s'han obtingut registres molt interessants, encara que no s'ha incorporat cap nou taxó a la llista d'aus ni tampoc han arribat a ser observades espècies relativament freqüents o regulars, com la busquereta emmascarada o la terrerola.

L'àmbit geogràfic comprès en aquesta iniciativa es correspon amb les terres vinculades directament al gran i complex aiguamoll que constitueix l'Albufera de València; en particular, amb els termes municipals de València (considerat únicament el territori localitzat al sud de la nova desembocadura del riu Túria, incloent les dàrsenes del port de València), Alfafar, Sedaví, Massanassa, Catarroja, Albal, Beniparrell, Silla, Sollana, Albalat de la Ribera, Algemesí, Sueca, Cullera i els arrossars localitzats al sud del Xúquer que inclouen els municipis de Riola, Fortaleny i Corbera. Els límits de l'àmbit marí queden delimitats pel port de València al nord i la desembocadura de l'estany de Cullera, al sud, fins a les 10 milles nàutiques mar endins.

En el desenvolupament d'aquest Gran Any, es consideraran les espècies observades al llarg de 2019, configurant entre tots una única llista comuna. Per al cas d'espècies considerades com a ocasionals o raresa serà necessari verificar l'observació de manera fidedigna i contrastable. Aquesta iniciativa està oberta a totes aquelles persones que ho desitgen, podent manar les teues observacions a info@birdingalbufera.es.

LLISTAT DE LES AUS OBSERVADES EN 2019 (fins a l'actualitat)

Llistat de les aus observades al Gran Any 2018

Llistat de les aus observades al Gran Any 2017

Llistat de les aus observades al Gran Any 2016

Foto: Baldriga mediterrània (Víctor París).