2022 30 Març

Un regal que va arribar amb les calitges de març

 

El passat 25 de març de 2022, en un dels vials que discorren entre zones arbrades de l’Aterrissador (Devesa de l’Albufera), va ser vist un exemplar mascle de Cua-roja diademada (Phoenicurus moussieri). L'observació va durar a penes uns segons, però gràcies a la rapidesa amb què l'observadora, Yanina Maggiotto, va disparar la seua càmera i va registrar l'escena, la troballa no va deixar lloc a dubtes. Es tractava de la primera cita de l'espècie a l’Albufera i també a la Comunitat Valenciana.

Malgrat els intents per retrobar l’exemplar, no va haver-hi indicis de la seua presència fins que, transcorregut a penes un dia, Joan Balfagón va observar prop de l’estany del Pujol una altra cua-roja diademada a poc més d'un quilòmetre de distància de l'anterior. Encara que en un primer moment es va pensar que podria tractar-se del mateix exemplar —haguera sigut tota una gesta haver vist el mateix exemplar a tanta distància de l'observació anterior—, els trets observats, especialment l'estat de la muda i l'extensió de la diadema blanca tan característica, van permetre confirmar que es tractava d'un ocell diferent.

A partir d'eixe moment, molts observadors han pogut gaudir d'aquesta trobada tan insòlita com esperada. En els caps de molts d'aquests ornitòlegs i aficionats a l'observació d'aus en l’Albufera, sempre ha estat present la possibilitat remota d'arribar a observar aquest peculiar passeriforme en un ambient tan propici com la Devesa. A vegades, els somnis es compleixen i en aquesta ocasió així ha sigut per partida doble: dos exemplars mascles —tots dos ocells de segon any calendari— han sigut registrats a la Devesa de l’Albufera després d'una prolongada successió de temporals molt particular que, sens dubte, ha tingut molt a vore amb això.

La cua-roja diademada és una espècie monotípica de distribució nord-africana que s'estén des del Marroc al nord-est de Líbia, la presència de la qual ací està clarament relacionada amb les calitges generades pels vents de procedència sahariana, l'acció dels quals sobre el Mediterrani occidental ha sigut excepcional des de mitjan març. Aquesta circulació d'aire (simun saharià) es va iniciar amb la borrasca Célia (del 14 al 17 de març) i va continuar amb una borrasca subsegüent, posicionada en el sud-oest peninsular en dates anteriors a les cites de la cua-roja, que va motivar una nova irrupció de pols sahariana des de l'interior d'Àfrica a través d'Algèria i un fort temporal de llevant, molt notable especialment a la Comunitat Valenciana.

Les cites europees d'aquesta espècie són escasses i es distribueixen principalment en localitats del Mediterrani, entre Portugal i Itàlia, entre febrer i maig. A Espanya ja es compta amb una desena d'observacions prèvies, a Andalusia, Catalunya i les Illes Balears; però, com hem dit, aquesta doble cita suposa el primer registre per a l'Albufera i també per a la Comunitat Valenciana.

 

En aquesta imatge, distribución d'espesor òptic d'aerosols el 16 de març de 2022 associats a la borrasca Célia.

--

Text: B. Dies i J. I. Dies / Foto de portada: Miguel Andújar / Fotos: Yanina Maggiotto (primer ocell observat), Alejandro Sanz, Miguel Andújar, José Luis Terrasa, Toni Alcocer i Toni Polo.