Xifres inèdites de garsa de mar, torlit, becplà i cigonya negra
Al llarg de 2023 s’han produït nombroses observacions interessants d’aus per part de molts aficionats que ixen al camp amb regularitat i que proporcionen de manera desinteressada una informació molt valuosa i necessària per a poder conéixer millor l’estat de conservació i l’evolució de les aus en este entorn tan significatiu. Moltes d’estes observacions fan referència a la detecció d’espècies que, sent regulars al llarg de l’any, han mostrat les majors xifres registrades fins ara a l’Albufera. Este augment pot respondre tant a la restauració d’hàbitats naturals en determinats enclavaments, com el Tancat de Mília i el Tancat de la Pipa, com a la recuperació de les poblacions que moltes espècies semblen mostrar a escala europea, gràcies, en part, a les polítiques de conservació i recuperació de la biodiversitat que s’estan implantant en molts països des de fa dècades.
Màxims hivernals
En 2023, entre estos registres d’espècies que fins ara resultaven poc habituals o escasses, destaquen un grup de fins a 76 garses de mar (Haematops ostralegus), un limícola propi de la façana atlàntica d’Europa; el màxim hivernal de cigonya negra (Ciconia ciconia), amb 34 exemplars presents el mes de febrer en arrossars de la marjal de Sueca, i l’observació sense precedents de becplà (Platalea leucorodia), d’almenys 64 exemplars al gener i de 48 en migració a l’octubre. També han sigut importants les concentracions postreproductores de torlit (Burhinus oedicnemus), amb 33 aus observades en zones de cultiu agrícola de Sollana, i d’agró blanc (Ardea alba), amb un nou màxim hivernal que ha aconseguit quasi els tres-cents exemplars.
Rècord de picaports i flamencs
A estes espècies caldria afegir unes altres que, sent ja freqüents o habituals, continuen mostrant xifres en augment, com el picaport (Plegadis falcinellus), una au de la qual, a la fi del segle passat, a penes se’n registraven de manera esporàdica uns pocs individus aïllats, i que s’ha convertit en una de les més nombroses a l’Albufera, amb més de 13.000 exemplars hivernants. El flamenc (Phoenicoperus roseus) és també una altra de les aus aquàtiques que més ha incrementat la població, amb xifres rècord, fins ara, de 14.000 individus durant l’hivern.
--
Informació: B. D. / Fotos: 1, garses de mar (Yanina Maggiotto); 2, cigonyes negres (Toni Alcocer).